Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Svensk Musikvår

March 24 @ 17:00 - 18:30

Svensk Musikvår 2024-03-24 kl. 17.00 Musikaliska, Stockholm

PROGRAM
Jenny Hettne – As they flutter about (2023) 10’ baskl + elektronik

Kim Hedås – Under Luften (2002) 12’ altfl, baskl, vla, vlc

Djuro Zivkovic – Citadel of Love (2019/20) 35’ fl, kl, pi, slv, vln, vla, vlc

 

Fredrik Burstedt – conductor

Sara Hammarstöm – flute
Robert Ek – clarinet
Mårten Landström – piano
Daniel Saur – percussion
Brusk Zanganeh – violin
Damon Taheri – viola
Nick Shugaev – cello

As they flutter about (2023) – Jenny Hettne
Jenny Hettne arbetar innovativt och gärna i nära samarbete med musiker där hon utforskar musikens klangliga möjligheter. Hon komponerar för såväl orkester som mindre besättningar, ibland i kombination med elektronik. Hennes akustiska musik är starkt influerad av elektroakustisk musik och vice versa. Stycket As they flutter about för basklarinett och elektronik är komponerat i nära samarbete med och tillägnat klarinettisten Robert Ek. Musiken startar i basklarinettens djupaste register, i ett statiskt ljudlandskap av knappt skönjbara variationer, lätt böljande eller försiktigt skorrande. I styckets andra del expanderar rörelserna; vibrerar, fladdrar och skimrar. Solisten och den elektroniska stämman fungerar som en duo där de ibland byter funktion med varandra: speciella tekniker på instrumentet skapar en närmast elektronisk klang medan obearbetade klarinettinspelningar hörs i den elektroniska stämman.

Under Luften (2002) – Kim Hedås
Dovt och mörkt i klangen eller en annan sorts intensitet och lyster? Jag fick lust att höra dessa fyra instrument tillsammans, ge plats för deras speciella klangfärger. Den första idén var att skriva en sorts fyrkantig musik, där uttrycken var mycket återhållna. Den sista idén var att låta musiken bli som den ville, spräckligare och friare med det fyrkantiga som fond. Under luften är musik om det som kanske inte syns men som hela tiden pågår under tiden, under jorden, under luften.

Citadel of Love (2019/20) – Djuro Zivkovic
Tills du lär känna dig själv genom ödmjukhet och andlig visdom är ditt liv ett slit och svett. Att lära känna sig själv betyder att du måste bevaka dig omsorgsfullt från allt utanför dig; det betyder uppskov från världsliga bekymmer och granskning av samvetet. Och sedan sjunker plötsligt en slags superrationell gudomlig ödmjukhet över själen, som ger ånger och tårar av brinnande samvetskval till hjärtat, du kommer att fyllas med en annorlunda, obeskrivlig berusning – berusning av samvete – och kommer att gå in i djupet av ödmjukhet. ”När du inser att berömmelse, nöje, överflöd och välstånd inget värde har, eftersom det endast betyder död och förfall, förstår du också det världsligas fåfänglighet och riktar i stället blicken mot det gudomliga. Då ska du också klara allt som verkligen existerar och höja dig över smärta och njutning. Omvandlad till ett heligt tabernakel uppgår du i kärlekens citadell.”

  • Nikitas Stithatos, från Om Tingens inre natur (Filokalia)

Details

Date:
March 24
Time:
17:00 - 18:30
Website:
https://www.svenskmusikvar.se/

Organizer

Svensk Musikvår

Venue

Musikaliska
Nybrokajen 11
Stockholm,
+ Google Map